Hvordan finne det beste lånet når man skal refinansiere

Hvordan finne det beste lånet når man skal refinansiere

Mange nordmenn har en rekke smålån bestående av kredittlån/forbrukslån, for eksempel fra Nordea.no. Ettersom dette er lån med relativt høy rente, kan lånene totalt sett bli nokså dyre å betjene. Dette er grunnen til at mange velger å refinansiere lån, noe som betyr å betale ned lån med et annet lån som har bedre vilkår, ifølge SNL.

Ved å refinansiere de lånene man har, kan man potensielt spare flere tusen kroner hver måned. Refinansieringslån er i teorien bare et vanlig forbrukslån, og heter ikke nødvendigvis «refinansieringslån» hos banken. For å finne det beste refinansieringslånet gjelder derfor de samme reglene som ellers. I denne guiden skal vi vise hvordan man kan finne det beste forbrukslånet!

Kartlegg behov først og fremst

Før man i det hele tatt begynner å lete etter beste lån, bør man finne ut hvor mye man trenger å låne. Dette fordi ulike banker er best på ulike lånebeløp. Dessuten er det ikke spesielt smart å låne mer enn man trenger – da får man bare enda mer gjeld. Kartlegg hvor mye som skyldes på alle smålån.

For å finne ut hva man skylder hos de forskjellige bankene, kan man for eksempel ta kontakt med kundeservice. Eventuelt kan man logge seg inn i nettbanken deres og sjekke hvor mye som er ubetalt. Deretter plusser man sammen alle smålånene og finner ut hvor mye man skylder totalt. Trekk fra det som eventuelt kan betales med sparepenger eller lignende.

Sammenlign vilkår på ulike lån

Så snart man vet hvor mye man trenger å låne, kan man sette i gang å jakte på markedets beste refinansieringslån. Dette kan være en langdryg prosess dersom man skal sjekke hver og én bank manuelt. Heldigvis kan man få hjelp til å sammenligne forskjellige banker på flere nettsider, som VG.no som tilbyr praktisk sammenligning av ulike forbrukslån.

Man trenger bare å angi det beløpet man ønsker å låne, så vel som lengden på nedbetalingstiden. Etter det vil man få opp en liste over de beste bankene. Man kan med fordel benytte seg av flere slike sammenligningssider, da dette vil kunne gi et mer korrekt resultat over hvilke banker som faktisk er best.

Effektiv rente bør vurderes

I tillegg til å bruke sammenligningssider, gjør man lurt i å se nærmere på de utvalgte bankenes lånevilkår. Husk at poenget nå er å få en rente som er bedre enn renten på nåværende lån. Bankene opplyser om både nominell og effektiv rente, og man trenger i all hovedsak å fokusere på den sistnevnte.

Effektiv rente gir en nemlig totalkostnadene for lånet. Det vil si, renter pluss eventuelle etableringsgebyrer, termingebyrer og lignende avgifter. Når man har funnet et lån som har gunstige renter og overkommelig nedbetalingstid, er det på tide å søke. Søk gjerne etter lån i flere banker med gode vilkår, og takk eventuelt kun ja til det beste tilbudet.

Betal ned smålån

Dersom man får innvilget lånet man søker på, kan man forvente å få pengene på konto etter relativt kort tid. Husk at man også kan få avslag, gjerne fordi resultatet av kredittsjekken sier at man ikke har god nok betjeningsevne. Skjer det, er det lurt å betale eventuelle regninger med betalingsanmerkninger og prøve igjen siden.

Så snart man får pengene på konto, er det på tide å refinansiere lånene. Da bruker man enkelt og greit pengene man fikk til å betale ned smålån hos de forskjellige bankene. Så snart dette er gjort, vil man sitte igjen med kun ett forbrukslån. Det er mye enklere å holde oversikt med kun dette ene lånet.

Konklusjon

  • Kartlegg hvor mye penger som må lånes
  • Sammenlign lånevilkår hos flere banker
  • Se nøye på effektiv rente – renten skal være bedre enn på smålån som skal refinansieres
  • Søk om lån

Dersom man har ett eller flere lån med høy rente som man ønsker å kvitte seg med, kan man ta opp et nytt lån og betale ned de andre med. Da er det viktig at man finner et forbrukslån med gunstig rente, slik at innsparingen blir størst mulig. Sammenlign lån hos flere banker og finn det beste i dag!